• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове
0 гласа
в Образование от

1 отговор

0 гласа

Правилната дума е прощъпулник и представлява народен обичай, който се провежда в домашна обстановка, малко след като детето в къщата е проходило. Канят се на гости близки и роднини, а домакинята пече питка. Постила се бял чаршаф на пода и единият му край се нареждат различни предмети, които символизират различни професии. Майката търкулва питката по чаршафа и детето се оставя свободно да пристъпи към тези предмети (така нареченото "запътване"). Поверието е, че който предмет докосне първо с ръка, такава професия ще избере в бъдеще.

В различните краища на България прощъпулникът се нарича по различен начин – престъпулка, пощръпулник, престъпване, преходница.

от специалист (10.7K точки)

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 2.2K прегледа
0 гласа
2 отговори 1.1K прегледа
1.1K прегледа попитан 2014 ноември 19 в Образование от cank питащ (140 точки)
0 гласа
1 отговор 588 прегледа
588 прегледа попитан 2014 ноември 1 в Образование от Ави Мехмедоглу питащ (120 точки)
0 гласа
1 отговор 4.4K прегледа
4.4K прегледа попитан 2014 април 8 в Образование от анонимен
0 гласа
0 отговори 461 прегледа
461 прегледа попитан 2014 април 4 в Образование от анонимен


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...