• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове
0 гласа
Това е дума, която се използва по адрес на хора с нисък социален и образователен статус. Звучи обидно и пренебрежително за тези, на които се приписва това определение.
в Образование от питащ (120 точки)

3 отговори

0 гласа
Измекярин (тур. hizmetkar) остар. Слуга.
от опитен (3.1K точки)
0 гласа

Измекяр или измекярин (от арабски език през турското hizmetkâr) е остаряла дума от турски произход, която означава слуга, ратай, наемник. Произлиза от hizmet = „служба“ + персийската наставка kar. Обикновено пълни сираци, слугуващи срещу подслон и прехрана до пълнолетие.

от
Това тълкуване на думата изглежда най-точно, тъй като съм чувал да се използва точно в този смисъл-слуга, прислужник на някого, лакей.
Поздравления към автора за задълбочените познания за произхода на това понятие!
Методи Георгиев
0 гласа
Не знам защо, но в някои райони на България, „измекяр“ и „измекярин“ се използва като жаргон за ‘човек, който търси лична изгода; тарикат’
от средно напреднал (7.6K точки)
Има резон.Справка в Уикипедия.Измекяринът загърбва всичко морално и човешко,и се продава за пари,т.е. за лична изгода.В по-шикок смисъл измекяр е всеки лошо постъпващ човек,нечестивец и полец,продал се на волята на дявола.

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 579 прегледа
0 гласа
1 отговор 560 прегледа
560 прегледа попитан 2020 октомври 28 в Образование от Симеон питащ (120 точки)
0 гласа
1 отговор 568 прегледа
568 прегледа попитан 2018 март 26 в Образование от dedimiti44 питащ (140 точки)
0 гласа
1 отговор 2.3K прегледа
2.3K прегледа попитан 2018 февруари 19 в Образование от Kateto питащ (120 точки)
0 гласа
1 отговор 822 прегледа


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...