• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове
0 гласа
в Образование от

1 отговор

+1 глас

Думата ригел може да означава:

1. В архитектурата и строителството думата ригел означава строителна част, която обикновено представлява стоманена греда с Г-образен профил, който стои на върха на подпорна колона и на който се поставят и закрепват напречните греди на конструкцията. Най-често се среща на върха на фундаменти на мостове, като масивна надлъжна греда, която държи напречните греди или в различни големи метални конструкции, като производствени халета.

2. В географията е земно образувание в следствие на ледниково езеро. Формата на езерото се нарича циркус, скалите, които стърчат отстрани - карлинги, а мястото откъдето е изтичал ледникът - ригел.

3. В астрономията името Ригел е втората по яркост звезда в съзвездието Орион (β Orionis, Бета от Орион) и шестата по яркост звезда в небето, с видима величина 0,2. Разстоянието до нея се оценява на 1076 светлинни години.

4. Името Ханс Ригел е вече починалият "баща на гумените мечета Харибо". Управител на компанията "Харибо" (Haribo) името на фирмата произлиза от съкращението на Hans Riegel Bonn.

от знаещ (2.9K точки)
редактиран от

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 2.4K прегледа
0 гласа
3 отговори 1.5K прегледа
1.5K прегледа попитан 2014 декември 10 в Образование от Elena Rocker Ilcheva питащ (130 точки)
0 гласа
1 отговор 415 прегледа
415 прегледа попитан 2014 ноември 21 в Образование от Sanjana питащ (120 точки)
0 гласа
2 отговори 1.2K прегледа
1.2K прегледа попитан 2014 ноември 19 в Образование от cank питащ (140 точки)
0 гласа
1 отговор 2.5K прегледа
2.5K прегледа попитан 2014 ноември 3 в Образование от Marinova питащ (120 точки)


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...