• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове0 гласа
Бих искал да добия повече информация за превода на думата ДЕВЛА.От къде води  начало си тази дума в ромския речник и какво е значението и в превод на ромски.
в Образование от питащ (120 точки)

1 отговор

0 гласа

Думата девла идва от Devla (или още Devel, Dol и Del) е име на бог в ромската религия. Devla често се бърка с дявола или сатаната от широката общественост, когато ромските племена пристигнали в Европа през 14-ти век. Погрешно се смята, че ромите се кланят на дявола, само защото devel прилича на английската дума за дявол devil. Девла често се споменава в ромските народни песни, и означава бог..

Ромските християни наричат християнския Бог, като Devla или Del, когато говорят ромски, въпреки че тези ромски думи съществуват в традиционните ромски народни вярвания векове преди ромите да приемат християнството.

Ромската дума за Дявол или Сатана, е "Бенг" (Beng).

от специалист (10.7K точки)

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 2K прегледа
2K прегледа попитан 2015 януари 6 в Бизнес от Йотов начинаещ (320 точки)
0 гласа
1 отговор 419 прегледа
0 гласа
1 отговор 75 прегледа
75 прегледа попитан 2015 август 3 в Хоби от Lora питащ (120 точки)
0 гласа
0 отговори 41 прегледа
41 прегледа попитан 2015 януари 23 в Бизнес от dancho95 питащ (120 точки)
0 гласа
0 отговори 31 прегледа
31 прегледа попитан 28 януари в Образование от nkoleva_55 питащ (120 точки)


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...