• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове
0 гласа
в Образование от питащ (140 точки)

1 отговор

0 гласа

Термин от биологията, елиситорите са съединения, които при въвеждане в жив организъм са сигнал за активиране на синтеза на друго съединение. Използват се в земеделието и лозарството, като естествени защитни механизми на растенията.

Примери:

Пример на такава молекула е жасмонова киселина (jasmonic acid), която стимулира биосинтезата на delta-viniferin в клетъчни култури лози. Когато растението е под заплаха, то синтезира жасмонова киселина от линолеиновата киселина в своите клетъчни мембрани.  След това, жасмоновата киселина активира траскрипцията на кодиращите гени за синтезиране на защитни и възстановителни протеини, които правят растението устойчиво на бъдещи неблагоприятни въздействия.

Друг пример е хитозан, който се използва в селското стопанство като природен биоконтрол агент.

от специалист (10.7K точки)

Подобни въпроси

0 гласа
2 отговори 804 прегледа
0 гласа
1 отговор 260 прегледа
0 гласа
1 отговор 389 прегледа
0 гласа
0 отговори 253 прегледа
0 гласа
1 отговор 1K прегледа
1K прегледа попитан 2018 юни 28 в Образование от belchev2 питащ (120 точки)


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...