• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG

Полезни сайтове

+1 глас
в Образование от питащ (170 точки)

1 отговор

+2 гласа

Няма дума трансцедентност.  Правилното изписване е трансцендентност.

1. Във философията (transcendent, transcendental) трансцендентен е човек който се намира извън пределите на познанието и опита.
 
2. В математиката (transcendental).
Трансцендентно число е число, което не може да се получи като решение на уравнение, изградено от многочлен с рационални коефициенти. Най-известните примери за трансцендентни числа са константата пи и неперовото число.
Трансцендентни криви - криви, които не са алгебрични, т.е. когато функциите не са полиноми, а тригонометрични, обратни тригонометрични, показателни, логаритмични, хиперболични функции. В този случай дефиниционната област на реалнозначните функции може да се разшири до цялата комплексна равнина. За разлика от алгебричните криви, трансцендентните могат да имат безброй много пресечни точки с дадена права, безброй много особени точки, екстремуми, асимптоти и т.н. Наред с това, трансцендентните криви могат да имат точки, които не съществуват у алгебричните: например точки на прекъсване, асимптотични точки и др.
 
3. В теологията.
Трансцендентност от латиснки: „прекрачване"; областта на абсолютното и божественото, която се намира изцяло извън материалната вселена.
от специалист (10.7K точки)
редактиран от

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 151 прегледа
151 прегледа попитан 13 юни в Образование от ВМитов питащ (120 точки)
+1 глас
1 отговор 139 прегледа
139 прегледа попитан 19 април в Образование от monde1111 питащ (130 точки)
0 гласа
1 отговор 220 прегледа
220 прегледа попитан 19 февруари в Образование от Пламен Павлов питащ (120 точки)
0 гласа
1 отговор 343 прегледа
343 прегледа попитан 2018 юни 28 в Образование от Briz питащ (130 точки)
0 гласа
1 отговор 565 прегледа
565 прегледа попитан 2018 юни 28 в Образование от Ivailo9718 питащ (120 точки)

ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!
...