• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове
+1 глас
в Технически от специалист (10.7K точки)

1 отговор

0 гласа

Рекуператорът е топлообменник, чрез който се прави топлообмен във вентилационната система между въздуха излизащ от помещението и въздуха влизащ в помещението.

През зимата свежият студен въдух отвън прави топлообмен с излизащият мръсен и топъл въздух отвътре, при което се затопля значително и е нужна само малко енергия, за да се стопли до желаната температура от стаята.

През лятото свежият топъл въздух отвън прави топлообмен с излизащия мръсен и вече охладен въздух, при което се охлажда, така че с малко енергия да може да се доохлади до желаната температура от стаята.

Предимството пред климатика е, че постоянно влиза свеж въздух отвън с нормална влажност. Докато при климатика възухът се върти само в помещението и силно се изсушава, като трябва да се проветрява поне веднъж на ден. Това понижава ефективността на климатика. Някои помещения с рекуператор се правят така, че прозорците да не могат да се отварят - просто не е нужно да се проветрява.

Ефективността на рекуператорите достига от 50% до 80% и могат значително да намалят разходите за електроенергия.

от специалист (10.7K точки)

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 1K прегледа
1K прегледа попитан 2014 април 18 в Технически от Subaru Impreza питащ (120 точки)
0 гласа
2 отговори 512 прегледа
0 гласа
1 отговор 482 прегледа
482 прегледа попитан 2015 април 10 в Образование от Георги Стефанов специалист (10.7K точки)
0 гласа
0 отговори 746 прегледа
746 прегледа попитан 2015 февруари 26 в Образование от An Earthling питащ (120 точки)
0 гласа
1 отговор 207 прегледа
207 прегледа попитан 2015 февруари 23 в Образование от Георги Стефанов специалист (10.7K точки)


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...