Трансмазнини са хидрогенирани растителни мазнини. Евтина и силно вредена суровина, която се ползва за производство на маргарин, вафли, бисквити и др. хранителни продукти. Може да се срещнат още като "частично хидрогенирани масла", "транс мастни киселини", "хидрирани течни рестителни масла" и др. Към момента производителите не са задължени да посочват употребата им в продукта.
Пример:
В химията.
Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес се нарича хидрогениране (хидриране). В резултат на химическата реакция растителните мазнини се втвърдяват, какъвто е случаят и с маргарина. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо е то на стайна температура.
Няколко съвета за избягване на хидрогенирани мазнини:
-
Не яжте пържени неща по заведенията. Те се пържат във фритюрници, а там със сигурност се използват евтините транс мазнини.
-
Избягвайте да ядете промишлено произведени сладки или сладкиши.
-
Когато готвите не използвайте маргарин или други твърди масла, заменете ги с олио, зехтин или течни растителни масла.