• Регистрация
Търси отговори на твоите въпроси ↑
Добре дошли в Zak.bg, където можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите. Регистрирайте се или влезте с вашия Facebook акаунт, за да събирате точки за всеки отговор.

Facebook група на Zak.BG


Полезни сайтове
0 гласа
в Образование от специалист (10.7K точки)

1 отговор

0 гласа

Трансмазнини са хидрогенирани растителни мазнини. Евтина и силно вредена суровина, която се ползва за производство на маргарин, вафли, бисквити и др. хранителни продукти. Може да се срещнат още като "частично хидрогенирани масла", "транс мастни киселини", "хидрирани течни рестителни масла" и др. Към момента производителите не са задължени да посочват употребата им в продукта.

Пример:

В химията.

Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес се нарича хидрогениране (хидриране). В резултат на химическата реакция растителните мазнини се втвърдяват, какъвто е случаят и с маргарина. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо е то на стайна температура.

Няколко съвета за избягване на хидрогенирани мазнини:

  1. Не яжте пържени неща по заведенията. Те се пържат във фритюрници, а там със сигурност се използват евтините транс мазнини.
  2. Избягвайте да ядете промишлено произведени сладки или сладкиши.
  3. Когато готвите не използвайте маргарин или други твърди масла, заменете ги с олио, зехтин или течни растителни масла.

 
от специалист (10.7K точки)
редактиран от

Подобни въпроси

0 гласа
1 отговор 1.7K прегледа
0 гласа
1 отговор 4.5K прегледа
0 гласа
1 отговор 607 прегледа
607 прегледа попитан 2015 април 10 в Образование от Георги Стефанов специалист (10.7K точки)
0 гласа
0 отговори 919 прегледа
919 прегледа попитан 2015 февруари 26 в Образование от An Earthling питащ (120 точки)
0 гласа
1 отговор 243 прегледа
243 прегледа попитан 2015 февруари 23 в Образование от Георги Стефанов специалист (10.7K точки)


ZAK - Защо и Как? Сайт за въпроси и отговори. · Всички права запазени! · Моля публикувайте линк към zak.bg при ползване на информация!

...